Citroen ricotta lasagne

Citroen ricotta lasagne

Mirte PostMay 14, 2020

Ben je ook zo dol op lasagne? Dan moet je echt deze lasagne met citroen en ricotta eens proberen! Een ontzettend lekker en toch simpel zomers recept. 

Wat heb je nodig voor ongeveer 6 personen?

  • Lasagne vellen 
  • 1 aubergine
  • 500 gr tomaten
  • 250 gr passata
  • 400 gr ricotta
  • 1 citroen
  • Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Basilicum
  • Oregano
  • Tijm
  • Glas rode wijn
  • 1 ui 
  • 2 teentjes knoflook
  • Peper & zout
  • Boter om in te vetten

Hoe maak ik de lasagne?

  1. Verwarm als eerste de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Snij vervolgens de aubergine in lange dunne plakken. Leg deze op een ovenplaat en besprenkel ze met olijfolie, peper, zout en oregano. Bak de aubergine in de oven voor ongeveer 12 minuten tot de plakken licht gebruind zijn.
  3. Meng nu de ricotta met peper, zout, geraspte parmezaanse kaas en rasp van de schil van de citroen. Pers vervolgens de citroen uit en giet het sap bij de ricotta. 
  4. Schil de ui en snij in kleine blokjes. Maak de teentjes knoflook schoon. Doe de ui en knoflook met olie in de pan. Snij de tomaten in kleine blokjes en voeg deze zodra je de uit en knoflook een beetje begint te ruiken toe. Roer goed, zodat de ui en knoflook niet aanbranden, dat zou zonde zijn. Voeg de passata, een flinke scheut rode wijn, oregano, tijm, peper en zout naar smaak toe. Laat dit een uur zachtjes pruttelen. Voeg aan het eind een flinke hand basilicumblaadjes toe (niet alles wat je hebt, gebruik de rest als garnering). 
  5. In een ingevette ovenschaal begin je met een flinke laag tomatensaus. Hierover leg je de lasagnebladen tot een sluitend geheel. Smeer nu ongeveer een derde van het ricottamengsel hierover en eindig met een laag aubergines. Gebruik hiervoor de helft van de aubergine. Herhaal dit eenmaal (tomatensaus, lasagnebladen, ricotta, aubergine) en nog een maal waarbij je eindigt met de ricotta. Maak het geheel af met wat parmezaanse kaas. 
  6. Zet de lasagne ongeveer 20 minuten in de oven.
  7. Serveer de lasagne met verse basilicumblaadjes en een licht gekoelde pinot noir. 

Ik hoor graag wat je ervan vindt.

Enjoy!

Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen goedgekeurd kunnen worden voordat ze worden gepubliceerd